Nunta regala din Marea Britanie aduce inerent in discutie o tema larg dezbatuta in Romania post-comunista: reinstaurarea sistemului monarhist ar putea aduce vreun avantaj, fie ca vorbim de dezvoltare economica sau de promovarea elitelor?
La nunta printului William al Marii Britanii cu Kate Middleton va participa si Familia Regala a Romaniei. Astfel, romanii vor fi conectati la cel mai mediatizat eveniment al planetei din ziua de vineri, 29 aprilie 2011.
Este Casa Regala doar un element de decor, de care ne amintim numai in astfel de ocazii, sau o institutie care poate juca un rol important in evolutia economica a tarii?
Familia regala este pregatita sa se intoarca la putere, in orice moment. O spune cat se poate de clar principesa Margareta, intr-un interviu acordat pentru Adevarul.
"Noi nu putem impune un sistem, dar suntem aici, avem si o viziune pe 30 de ani, am vrut sa ne bazam pe radacinile noastre si sa mergem spre viitor cu un plan mai mare de patru ani, cum sunt cele ale politicienilor", afirma reprezentantul Casei Regale, care afirma ca, pentru ca Romania sa se dezvolte economic si social, are nevoie de "viziune, continuitate, loialitate".
Daca monarhia ar fi reinstaurata, regele Mihai si-ar reintra in drepturile pierdute la 30 decembrie 1947, cand a fost silit sa abdice, iar principesa Margareta ar deveni mostenitoarea tronului. Aceasta, in baza unui document regal emis in 2007, care a abolit Legea Salica din 1866, potrivit careia femeile nu puteau urca pe tronul Romaniei.
Argumente pro si contra
Am avea de castigat din reinstaurarea monarhiei? Exista, bineinteles, argumente pro si contra. Suporterii ideii afirma ca monarhia ar readuce tarii prestigiul pierdut, recunoasterea valorilor si un plus de mandrie nationala.
Am avea un factor de stabilitate politica si neutralitate a