Primul-ministru bulgar Boiko Borisov spune că ţara sa este tratată incorect în problema aderării la Schengen şi că, din acest motiv, nu va păstra tăcerea asupra eşecului statelor Uniunii Europene de a respecta deficitele lor bugetare sub limita admisă, informează Mediafax.
Premierul bulgar se afla miercuri într-o vizită oficială de stat în Croaţia, unde a făcut o serie de declaraţii "intrigante, a la Borisov", despre politicile Uniunii şi situaţia din ţara sa, comentează site-ul. Într-o conferinţă comună cu premierul croat, Jadranka Kosor, Borisov a criticat, între altele, Germania, Franţa şi Olanda, pentru că insistă asupra unor "progrese irelevante tehnic" ca lupta contra corupţiei şi crimei organizate, blocând aderarea ţării sale la spaţiul Schengen.
În opinia lui Borisov, în Europa se pot face multe pentru îmbunătăţirea procedurilor Schengen, dar acelaşi lucru poate fi făcut şi pentru îmbunătăţirea finanţelor de stat, domeniu în care Bulgaria stă mai bine decât majoritatea ţărilor UE.
"Sunt pentru toate propunerile care vor îmbunătăţi situaţia UE, dar toate statele UE trebuie să urmeze exemplul Guvernului bulgar, care creează un Pact de Stabilitate Financiară, pentru ancorarea deficitului nostru bugetar sub 3 la sută. Cu cât ei vor vorbi mai mult de Schengen, cu atât noi vom vorbi mai mult despre linita deficitului de 3 la sută", a declarat Borisov, citat de Focus.
El se referă la Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE, nerespectat de statele membre, dar şi la un proiect al ministrului bulgar de Finanţe în acest sens, prin amendarea Constituţiei, încă neaprobat.
Unul dintre marile avantaje ale Uniunii este că este fundată pe reguli şi principii, crede Borisov. El a criticat aparenta ipocrizie şi standardele duble practicate de unele dintre ţările occidentale care critică Sofia în privinţa aderării la Schengen, dar care nu respectă r