Irina Marcu, Bârlad. Pentru dovleac copt cu ciuperci ai nevoie de ingredientele: 1 kg dovleac ras, 300 g ciuperci, 100 g unt, 200 g smântână, 50 g caşcaval, 2 ouă, sare, piper, pesmet, pătrunjel, o lămâie. Preparare: Căleşte dovleacul în puţină apă cu un praf se sare şi 2 linguri zeamă de lămâie până se înmoaie. Feliază ciupercile, înăbuşă-le în 50 g unt, cu sare şi piper. Adaugă pătrunjelul tocat. Unge un vas cu unt, pune un strat de dovleac, apoi ciupercile şi acoperă cu restul de dovleac. Bate ouăle cu smântâna şi toarnă peste dovleac, presară caşcaval ras, puţin pesmet şi stropeşte cu restul de unt topit. Dă la cuptorul încins, la foc potrivit, 25-30 de minute.
Antoaneta Dumitru, Bucureşti. Pentru o mâncare de post ai nevoie de o cană de orez, o legătură de leurdă, una de ceapă verde, 2 fire de usturoi verde, 4 linguri mazăre fiartă, mărar şi pătrunjel, jumătate de ardei gras, un morcov, o lămâie, 4 linguri de ulei, sare, piper. Pune într-o cratiţă jumătate din ulei şi orezul spălat. Lasă-l 5 minute la foc potrivit, adaugă două căni cu apă şi sare, apoi fierbe-l. Rade fin morcovul, taie cubuleţe ardeiul, toacă ceapa, verdeaţa şi usturoiul, toacă fideluţă leurda. Amestecă legumele. Undeşte orezul fiert în apă rece, pune într-un vas un strat de legume, unul de orez şi verdeţuri. Amestecă uşor, adaugă ulei, sare, piper şi zeamă de lămâie.
Irina Marcu, Bârlad. Pentru dovleac copt cu ciuperci ai nevoie de ingredientele: 1 kg dovleac ras, 300 g ciuperci, 100 g unt, 200 g smântână, 50 g caşcaval, 2 ouă, sare, piper, pesmet, pătrunjel, o lămâie. Preparare: Căleşte dovleacul în puţină apă cu un praf se sare şi 2 linguri zeamă de lămâie până se înmoaie. Feliază ciupercile, înăbuşă-le în 50 g unt, cu sare şi piper. Adaugă pătrunjelul tocat. Unge un vas cu unt, pune un strat de dovleac, apoi ciupercile şi ac