Traian Băsescu i-a spus preşedintelui interimar al Republicii Moldova că trebuie valorificat ajutorul nerambursabil acordat de România. Avertismentul şefului statului vine însă pe fondul numeroaselor corigenţe pe care România le are la capitolul absorbţiei fondurilor UE.
Ajutorul financiar nerambursabil acordat anul trecut de România Republicii Moldova de 100 de milioane de euro pe parcursul a patru ani a fost unul dintre principalele subiecte abordate ieri la Cotroceni de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, şi omologul său român, Traian Băsescu.
"Important este acum să valorificăm cu prioritate ajutorul nerambursabil pentru Republica Moldova prin proiecte fezabile şi aprobate după standardele europene.
Sper ca Guvernele celor două ţări să reacţioneze rapid", i-a spus preşedintele Traian Băsescu omologului său moldovean.
Marian Lupu i-a replicat că înţelege eforturile pe care Bucureştiul le-a făcut acordând aceşti bani, în contextul crizei economice şi a mulţumit părţii române, adăugând că fără această asistenţă financiară construcţia caselor pentru moldovenii afectaţi de inundaţii nu ar fi fost posibilă.
„Pericolul" de a intra în Cartea Recordurilor
Chestionat în legătură cu blocajul politic de la Chişinău, care ar putea face ca Republica Moldova să ajungă în Cartea recordurilor pentru că nu a putut alege preşedintele după mai mult de doi ani, Băsescu a susţinut că astfel de situaţii pot fi întâlnite şi la case mai mari, cum ar fi Belgia, unde formarea guvernului s-a dovedit o misiune extrem de dificilă.
"Dacă vrem să discutăm despre Cartea Recordurilor, să ştiţi că sunt mari democraţii în care criza politică durează foarte multă vreme şi vă recomand să priviţi la o ţară a UE", a precizat Băsescu.
Pe de altă parte însă, şeful statului a atras atenţia că prelungirea crizei politi