Vladimir PutinGuvernul rus a interzis exporturile de carburanti în luna mai pentru a opri raspandirea crizei combustibililor, resimtita deja în unele regiuni. Atunci cand premierul Vladimir Putin le-a cerut sa ieftineasca benzina la pompa, companiile petroliere au început sa exporte mai mult, iar cererea interna a ramas neacoperita. Guvernul de la Moscova a decis ieri sa interzica producatorilor petrolieri sa exporte benzina în luna mai. „Am decis astazi (ieri - n.r.) ca toate livrarile companiilor vor fi îndreptate catre piata interna", a declarat Serghei Kudriasov, viceministrul rus al Energiei, citat de AFP. „Nu vor fi exporturi", a adaugat acesta.
Restrictia se va aplica numai în luna mai, iar apoi ar putea fi urmata de majorarea taxelor de export pentru benzina, a lasat sa se înteleaga oficialul. In acest fel, autoritatile vor sa descurajeze livrarile externe ale companiilor petroliere. In mai putin de un an, în Rusia vor avea loc alegeri pentru Presedintia tarii, iar Putin încearca în acest fel sa evite nemultumirea cetatenilor, scrie presa internationala. Peste 20 de regiuni din Rusia au anuntat recent ca se confrunta cu lipsa carburantilor, ceea ce a dus la scumpirea cu pana la 30% fata de preturile afisate la pompe la sfarsitul saptamanii trecute.
Benzinariile mici, cele mai afectate
In februarie, Putin le-a cerut companiilor petroliere sa ia masuri pentru ieftinirea preturilor la pompa. Mai mult, premierul a acuzat companiile petroliere ca se folosesc de conflictele din Orientul Mijlociu pentru a-si maximiza profiturile. Nemultumiti de situatie, petrolistii au diminuat cantitatea destinata pietei interne, crescand semnificativ livrarile externe. Cele mai afectate au fost benzinariile independente, mai mici.
In regiunea siberiana Altai (la nord de Kazahstan), aproape toate statiile de acest fel au ramas complet fara c