Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu membrii delegaţiei FMI, Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) pentru o discuţie în care a prezentat în sinteză evoluţia economiei în ultimele luni, insistând asupra faptului că România poate ieşi din recesiune.
O misiune comună a Fondul Monetar Internaţional, CE şi BM se află la Bucureşti, în perioada 27 aprilie - 9 mai, pentru prima evaluare a noului acord de tip preventiv semnat în martie.
Noul acord de tip preventiv, încheiat pentru doi ani, are o valoare de 3,09 mld. DST (circa 3,5 mld. de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 mld. euro de la UE şi de un împrumut de 400 mil. euro de la Banca Mondială.
Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a susţinut că nu are informaţii potrivit cărora FMI ar cere mai multe condiţii faţă de ce s-a semnat în martie. El a afirmat că va insista pe lângă reprezentanţii Fondului ca România să poată să reducă contribuţiile pentru muncă.
Ministrul a mai declarat că România a îndeplinit condiţiile de reformă şi consolidare fiscală pentru a primi la buget ultima tranşă de la Comisia Europeană de 150 milioane de euro. "Condiţiile sunt îndeplinite şi se referă la consolidarea fiscală şi îndeplinirea reformelor".
România a semnat în primăvara anului 2009 un acord stand-by cu FMI, care a făcut parte dintr-un pachet de asistenţă financiară de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.
La finele lunii martie 2011 România a decis să prelungească înţelegerea cu FMI şi Uniunea Europeană printr-un acord de tip preventiv, pe doi ani, în valoare de 5 miliarde de euro.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu membrii delegaţiei FMI, Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) pentru o discuţ