Astăzi se împlineşte un an de la trecerea în nefiinţă a celui numit ctitorul muzeului tulcean, Simion Gavrilă. Institutul de Cercetări Eco-Muzeale organizează o expoziţie în memoria cunoscutului cercetător. Cei care doresc să-şi aducă aminte de Simion Gavrilă sunt aşteptaţi la expoziţia deschisă la Acvariu.
Pe 28 aprilie 2010, la ora 13.00, Simion Gavrilă a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani. Profesorul este considerat întemeietorul tuturor muzeelor tulcene şi unul dintre cei mai mari muzeografi ai României. A organizat şi coordonat 11 şantiere arheologice în judeţul Tulcea, a publicat patru volume şi 64 de articole şi studii de specialitate în ţară şi străinătate. În 1982 a devenit doctor în istorie, membru de onoare al Societăţii Numismatice Române, iar în 2002 a fost decorat de Preşedinţie pentru întreaga activitate.
Poze şi publicaţii, expuse la Acvariu
Prin intermediul documentelor, fotografiilor şi publicaţiilor, organizatorii îşi propun să ilustreze principalele momente şi realizări din activitatea sa de muzeograf, cercetător si profesor universitar. „Sunt aşteptaţi toţi cei care l-au cunoscut, l-au apreciat şi l-au stimat. Tulcenii vor afla, astfel, mai mutle detalii despre viaţa celui care a fost Simion Gavrilă. Pot vedea lucrările publicate de el, manuscrisele lui şi alte imagini cu cercetătorul de-a lungul vieţii“, spune Cristina Dinu, managerul Institutului de Cercetări Eco – Muzeale din Tulcea.
Aici veţi putea vedea o îmbinare între muzeograful şi omul Simion Gavrilă. Expoziţia prezintă atât opera lui, cât şi imagini cu „părintele muzeului“ la vârste fragede, din studenţie, dar şi de pe şantier. „Era un om deosebit, cu o putere de muncă extraordinară, un bun organizator, un excepţional istoric. A mers pe şantier până în ultima zi a vieţii lui“, spune Sorin Ailincăi, muzeograf.
Ultimele studi