Cu zeci de mii de foşti proprietari nemulţumiţi, Fondul Proprietatea este departe de a-şi fi îndeplinit rolul pentru care a fost creat. Într-un clasament al milionarilor în acţiuni la Fondul Proprietatea, Marie-Rose Mociorniţa ar figura cu siguranţă. Asta dacă şi statul i-ar fi făcut dreptate până acum.
Plecată din Canada în 1997 şi stabilită definitiv în România în 2001, nepoata fostului industriaş s-a reîntors în ţară pentru a continua prin tribunale lupta începută, imediat după Revoluţie, de tatăl său: recuperarea proprietăţilor familiei sale confiscate de comunişti. Un drum anevoios pe care îl străbate de aproape 14 ani şi, în urma căruia, nu a reuşit să recupereze decât o mică parte din proprietăţile deţinute în trecut de familia sa. „Cele cu adevărat valoroase nu am reuşit să le luăm înapoi", spune urmaşa industriaşului.
Ca de exemplu, fabrica Mociorniţa sau casa din strada Paris unde se află sediul Reprezentanţei Comerciale Ruse, imobile care nu pot fi recuperate în natură. Până când va primi titluri de despăgubire la Fondul Proprietatea (FP), mai are însă de aşteptat. Mai ales că autorităţile locale nu au făcut încă evaluarea proprietăţilor pe care le are de recuperat.
Doar în cazul fabricii, suma s-ar situa undeva în jurul a nouă milioane de euro, conform propriilor estimări, deoarece se ia în considerare valoarea fabricii în sine, nu şi a terenului pe care aceasta e construită (aproape 2,5 hectare). Pentru că sunt cinci urmaşi, ei ar urma să-i revină 20% din această valoare. Timp de trei luni, operaţiunea de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni a fost suspendată de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
Se reiau despăgubirile
Procesul va fi reluat pe 2 mai, dar la cu totul alt preţ decât valoarea nominală de 1 leu la care s-a făcut până acum. Se va lua în considerare pre