Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit să ajungă la un acord, miercuri seara, asupra unei declaraţii care să condamne represiunea din Siria, unde regimul se confruntă cu demisii colective şi îndemnuri la reformă ale opoziţiei, care ameninţă cu "revoluţia", informează Mediafax.
Un proiect de declaraţie prezentat de Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia era examinat, de luni, la Consiliul de Securitate al ONU. În acesta, cele patru ţări condamnau violenţa regimului lui Bashar al-Assad contra manifestanţilor şi lansau un apel la reţinere.
Dar miercuri, într-o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU asupra situaţiei din Siria, desfăşurată cu uşile închise, China şi Rusia au blocat declaraţia, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Aleksandr Pankin, avertizând contra unei "ingerinţe externe" care ar putea cauza "un război civil".
Pankin a adăugat că doreşte "o anchetă adevărată" şi ca "vinovaţii să fie traduşi în faţa justiţiei" în Siria.
Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Jaafari, a respins orice idee a unei anchete internaţionale. "Regretăm ceea ce se întâmplă, dar trebuie să conveniţi că aceste tulburări şi aceste revolte, în anumite aspecte ale lor, maschează intenţii ascunse", a spus el.
Statele Unite, prin vocea ambasadoarei Susan Rice, l-au somat pe Bashar al-Assad să "schimbe direcţia acum" şi să "asculte apelurile propriului său popor" pentru schimbare.
"Dacă nu se întâmplă nimic pozitiv, Franţa, împreună cu alte ţări, va studia o serie de opţiuni cu scopul de a creşte presiunea asupra regimului sirian, astfel încât acesta să pună capăt reprimării şi să se angajeze pe calea reformelor", a declarat, la rândul său, ambasadorul francez, Gerard Araud.
În ţară, peste 230 de membri ai Partidului Baas, aflat la putere, şi-au anunţat demisia, între care aproximativ 30 din regiunea Banias