O scoarţă basarabeană - reprezentând "Călușarii" - a fost vândută, în urma unei licitaţii, pentru o sumă fabuloasă. Tesătura a fost vândută în urma licitaţiei organizate la Basel, în Elveţia, de casa de licitaţii „Căluşarii”, deţinută de un orădean.
Scoarţa basarabeană provenită din secolul XVII sau mai devreme a fost vândută în urma unei licitaţii organizate de Casa de licitaţii „Căluşarii”, deţinută de orădeanul Alex Mitruţ.
O pasiune pentru Călușari
Proprietarul casei de licitaţii online are o pasiune pentru căluşari şi realizează un studiu despre societatea secretă „Căluşarii”.
„Nu am reuşit să găsesc un studiu asupra lui cu care să fiu eu mulţumit. Aşa că am decis să abordez obiceiul societăţii secrete, aşa cum o numea Mircea Eliade, pornind de la studiul obiectelor folosite în ritualul căluşarilor. Studiind evoluţia obiectelor, putem să ne facem o idee despre societatea respectivă”, a declarat Mitruţ. „Acum sunt foarte interesat de ce Mutul din căluşari poartă mască în timpul ritualului. El nu avea voie să vorbească cu nimeni, iar dacă vorbea era omorât. În opinia mea, ritualul este mult mai vechi decât se spune şi are origini în cultura Gumelniţa. Sunt primul care am făcut paralela între căluşari şi Cultura Gumelniţa”, a precizat orădeanul.
Scoarţe basarabene
Potrivit lui Alex Mitruţ, până în urmă cu câţiva ani, în România nu a existat o evaluare corectă a scoarţelor basarabene. „Până acum în România nu a spus nimeni care e valoarea reală a scoarţelor Basarabene, sunt primul care a pus pe site valorile reale. Am publicat câteva cotaţii, din surse publice, de afară”, a explicat Mitruţ. „Scoarţele vândute de case de licitaţii ca Christie’s sau Sotherby’s au fost evaluate la 70.000 – 80.000 de euro. Cea mai scumpă scoarţă a fost vândută la New York cu 200.000 de dolari”, a precizat Mitruţ.
Steagul vândut acum a