Creditele în valută contractate de populaţie pentru consum au scăzut cu 6,2% în primul trimestru, la echivalentul a 35,5 miliarde lei (8,6 mld. euro), sumă ce reprezintă aproape 60% din totalul împrumuturilor de consum acordate de bănci, potrivit datelor publicate de BNR.
Soldul creditelor de consum în lei s-a redus în primul trimestru cu 2,9%, la 25,7 miliarde de lei, astfel că per total volumul împrumuturilor pentru consum a coborât cu 4,8%, la 61,3 miliarde de lei.
Moneda naţională s-a apreciat în primul trimestru cu aproape 4%, astfel că două treimi din scăderea creditului de consum în valută exprimat în lei provin din modificarea cursului de schimb.
Şi soldul creditelor contractate de populaţie pentru locuinţe a coborât în primul trimestru cu 3%, la echivalentul a 28,2 miliarde de lei (6,85 mld. euro), în contextul în care declinul componentei în valută a fost mai mic decât aprecierea leului. Soldul împrumuturilor pentru locuinţe în valută era la finele lunii martie de 26,6 miliarde de lei (6,46 mld. euro), în scădere cu 3,1% comparativ cu finele anului trecut şi cu 1,9% faţă de februarie.
În ceea ce priveşte creditele pentru locuinţe în lei, soldul se menţine la un nivel redus, de doar 1,56 miliarde de lei.
Populaţia preferă în continuare creditele în valută, care reprezentau în martie 65% din totalul împrumuturilor acordate persoanelor fizice.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat la începutul lunii aprilie că banca centrală pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european.
Ulterior, mai mulţi bancheri au susţinut că măsurile de restricţionare ar trebui să se refere numai la împrumuturile pe termen scurt, de consum, nu şi la cele ipotecare, întrucât diferenţialul într