Ambasadorii UE se reunesc vineri, 29 aprilie, la Bruxelles, pentru a decide eventuale sancţiuni împotriva Siriei, deşi în mod oficial nu doar această opţiune este luată în calcul. Siria riscă să piardă un ajutor european în valoare de 130 de milioane de euro şi să asiste la îngheţarea investiţiilor UE în regiune, care se ridică la peste un miliard de euro.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Aceste măsuri s-ar adăuga sancţiunilor politice pe care UE le impune de obicei în astfel de cazuri. Acestea se traduc şi aici prin îngheţarea averilor şi interdicţia de călătorie în Europa pentru membrii Guvernului sirian.
Cu toate că în mod oficial mai multe opţiuni sunt luate în calcul, serviciile de acţiune externă ale UE au redactat deja un document care se referă la aceste sancţiuni.
Ele ar fi aplicate doar dacă evenimentele din Siria continuă, iar UE califică drept inacceptabilă folosirea violenţei împotriva manifestanţilor.
Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă sancţiunile vor fi agreate, chiar şi în principiu, de toate statele membre ale UE, unele dorind să-i lase mai mult timp lui Bashar al-Assad pentru a-şi reconsidera poziţia.
Diplomaţii europeni insistă chiar asupra diferenţelor existente între cazul sirian şi cel libian, pentru moment violenţele din Siria fiind mai restrânse.
În urma eşecului de la Naţiunile Unite privind răspunsul comunităţii internaţionale la evenimentele siriene, UE este singura care poate acum exercita o presiune asupra autorităţilor de la Damasc. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Ambasadorii UE se reunesc vineri, 29 aprilie, la Bruxelles, pentru a decide eventuale sancţiuni împotriva Siriei, deşi în mod oficial nu doar această opţiune este luată în calcul. Siria riscă să piardă un ajutor european în valoare de 130 de milioane de euro şi să asiste la îngheţarea investiţiilor UE în