ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, a anunţat că 1.050 de angajaţi vor părăsi compania până la sfârşitul acestui an în urma unor scheme de plecări voluntare.
"Angajaţii au fost informaţi despre rezultatele finale ale schemei de plecări voluntare. 1.460 de cereri au fost primite, iar 1.050 au fost acceptate. Acest fapt ilustrează pentru noi deopotrivă necesitatea de a îmbunătăţi productivitatea combinatului, dar şi cea de a reţine competenţele. Plecările se vor derula până la finele acestui an", au precizat reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi.
Salariaţii care se înscriu în schema de plecări voluntare primesc o sumă fixă de bani şi mai multe salarii compensatorii în funcţie de vechime, pachetele compensatorii oferite ridicându-se la mai multe zeci de mii de lei.
De la preluarea combinatului de la Galaţi în anul 2001 grupul Mittal a deschis aproape în fiecare an câte o schemă de plecări voluntare, pe fondul cărora numărul salariaţilor s-a redus cu circa 1.000-2.000 pe an.
Dacă la privatizare în combinatul gălăţean lucrau circa 27.600 de muncitori, până la finalul acestui an vor mai rămâne doar 8.300 de angajaţi. Principalul scop al disponibilizărilor este creşterea productivităţii care se află cu mult sub nivelul celei medii înregistrate la nivelul ţărilor vestice.
Potrivit unei analize realizate de ZF, pentru a atinge o productivitate apropiată de media europeană, de 700-800 de tone/angajat, numărul de angajaţi din cadrul ArcelorMittal Galaţi implicaţi direct în producţie ar trebui să fie de aproximativ 5.600 de oameni în condiţiile revenirii producţiei combinatului la nivelul de dinainte de criză, de 4,5-5 mil. tone oţel brut pe an.
În acest an, specialiştii din industrie estimau că ArcelorMittal Galaţi va produce circa 2,5 milioane de tone de oţel brut,