Pentru a stimula metabolismul să ardă mai multe calorii, renunţaţi la diete restrictive, mâncaţi alimente bogate în proteine, iuţi şi picante, beţi apă rece şi mâncaţi dimineaţa. Sursa: AP
Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor biochimice şi energetice care au loc în organism. Cu cât metabolismul e mai activ, cu atât se ard mai multe calorii şi "dispar" mai repede grăsimile. Nutriţioniştii recomandă 10 metode de accelerare a metabolimului.
1 Fără diete ce înfometează. Dietele care supun stomacul şi creierul la cazne dereglează metabolismul. Dieta prin înfometare încetineşte metabolismul, iar organismul ajunge să stocheze energia pentru "zile negre".
"Organismul se învaţă cu cât îi dai, învaţă să trăiască şi cu 900 de calorii. Asta nu înseamnă că se pierd şi kilogramele", explică specialistul în nutriţie Corina Zugravu. Dietele restrictive pe termen lung "taie" din muşchi.
Sfatul nutriţioniştilor nu e să mâncaţi mai puţin, ci mai sănătos, alegând alimente consistente în detrimentul celor "bogate" în calorii goale (gen pateuri, dulciuri).
2 Bazaţi-vă pe proteinele din carne, lapte, brânză, ouă. Organismul are nevoie de proteine pentru a construi muşchi. Specialiştii recomandă 1 gram de proteine/ kilogram, ceea ce înseamnă că o persoană care are 70 de kilograme va avea nevoie de 70 de grame de proteine pe zi: o friptură de porc slabă, un ou fiert, un pahar cu lapte şi o felie de brânză slabă de vaci. Alte alimente bogate în proteine sunt nucile, alunele, migdalele, soia şi ciupercile.
"Nutrienţii, adică proteinele, glucidele şi lipidele, ne aduc calorii, dar şi consumă calorii, la rândul lor. Pentru a metaboliza proteinele (mestecat, digestie, absorbţie), organismul arde cele mai multe calorii. Practic, ce consumi, cheltuieşti", spune nutriţionistul.
3 Alimente organice. Cerce