Regina Angliei nu merge cu bicicleta la piaţă, iar monarhia britanică este mai constituţionalistă. Iată cum se explică interesul fabulos acordat nunţii dintre prinţul William şi Kate Middleton, spune la RFI istoricul Zoe Petre, care crede că există "o oarecare distanţă, care stârneşte curiozitatea". Zoe Petre apreciază că evenimentul de vineri este şi unul de PR.
Cum se explică atenţia acordată nunţii din casa regală britanică? Două miliarde de telespectatori vor urmări evenimentul de vineri, 29 aprilie. Istoricul Zoe Petre pune totul pe seama interesului faţă de monden şi faţă de tradiţionalista şi distanta casă regală a Marii Britanii.
"E o lume în care mondenităţile ocupă un loc foarte important. Nu trebuie să ne mirăm când România priveşte cu ochii mari la măritişuri şi divorţuri în lumea fotomodelelor, nu văd de ce lumea în mare nu s-ar uita la o nuntă regală. E un spectacol, e un spectacol emoţional. Prinţul William beneficiază de reziduuri ale pasiunii opiniei publice pentru defuncta sa mamă, se amestecă acolo sentimente de afecţiune personalizată. Oamenii au sentimentul că sunt sufleteşte foarte aproape de asemenea personaje", explică Zoe Petre.
Totuşi, de ce beneficiază nunta prinţului William cu Kate Middleton de mai multă atenţie faţă de evenimente similare din alte case regale? "Pe de o parte, e o monarhie mult mai constituţionalistă şi mai respectuoasă faţă de regulile parlamentarismului, decât multe alte case reglae. Pe de altă parte, cu o solemnitate de tradiţie istorică mai vizibilă decât casele regale din nordul Europei. Regina Angliei nu merge cu bicicleta la piaţă, cum s-a întâmplat cu regina Olandei sau alte personaje încoronate. E o oarecare distanţă, care stârneşte curiozitatea", precizează istoricul.
Zoe Petre mai crede că nunta prinţului William este şi un eveniment de PR: "Orice eveniment de genul ăsta este şi un