După scăderea accentuată din ultimii doi ani a segmentului finanțărilor auto, firmele de leasing caută balansul în sectoare de nișă, mai puțin explorate până în prezent.
În paralel cu prioritatea reprezentată de vânzarea bunurilor recuperate în urma creditelor neperformante și minimizarea pierderilor, companiile de leasing se orientează tot mai vizibil către finanțarea de bunuri, în special echipamente, pentru sectoare de nișă.
„A crescut interesul pentru echipamentele dedicate industriei energetice, în special pentru energia eoliană și solară, pentru industria chimică și petrochimică, zona medicală, mai exact finanțarea cabinetelor medicale individuale, ca și pentru industria alimentară și zona transporturilor feroviare“, declară, pentru Capital, Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociației Societăților Financiare - ALB România. Se caută, de asemenea, soluții noi de finanțare pentru sectorul agricol, ca și cofinanțări, alături de alte produse de finanțare, precum fondurile europene.
„Pentru industria de prelucrare a lemnului și industria tipografică a existat un interes constant în ultimii doi ani. Finanțările pentru sectorul construcțiilor au scăzut la jumătate în 2010, comparativ cu 2009“, continuă aceasta.
În cazul Raiffeisen Leasing, volumul așa-numitului segment „new business“ se va concentra pe sectoarele de echipamente medicale, infrastructură şi agricultură.
„Credem că finanțarea echipamentelor ar accelera ieșirea din criză a României“, afirmă Felix Daniliuc, director general al companiei. Raiffeisen Leasing a înregistrat un profit net de aproape 900.000 de euro în 2010, când valoarea totală finanțată a bunurilor a fost de 53 milioane de euro, de cinci ori mai mare decât cea din 2009. „În primul trimestru din 2011, valoarea finanțărilor noi este mai mare decât cea din perioada similară a anului trecut“, subliniază repr