Fundaţia Europeană Titulescu, din Bucureşti, a celebrat, ieri, 50 de ani de la primul zbor în Cosmos al rusului Iuri Gagarin şi 30 de ani de la zborul comun al cosmonauţilor Dumitru Prunariu şi Leonid Popov.
Într-o sală ticsită cu personalităţi precum Alexandru Mironov sau Vasile Buga, care au ţinut o riguroasă cronică a biografiei lui Dumitru Prunariu, au fost recompuse momentele cele mai importante ale zborului istoric. La 14 mai 1981, România devenea a 11-a ţară din lume care trimitea un cosmonaut în spaţiu. Au urmat 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute pe care Dumitru Prunariu le-a petrecut în spaţiu, în cadrul misiunii Soyuz 40, din programul spatial „Intercosmos". „Pământul este doar o oază fragilă în vastitatea sistemului solar, iar această oază trebuie protejată", atenţionează acum cosmonautul român.
Dumitru Prunariu, în prezent preşedinte al Comitetului ONU pentru exploatarea paşnică a spaţiului extraatmosferic, şi-a amintit emoţiile trăite la vârsta de opt ani şi jumătate, când Iuri Gagarin a demonstrat că zborul în Cosmos nu este un mit. „Nu mi-am imaginat niciodată că, peste 20 de ani, voi deveni Gagarin-ul României", a continuat acesta. „Zborul comun a fost o realizare filosofică, politică şi, de ce nu, romantică. A fost depăşirea unei frontiere în plus, un eroism adevărat în numele Uniunii Sovietice şi al României", a completat Excelenţa Sa Alexander Churilin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România.