"Cum e turcu-i şi pistolul" sau "Corb la corb nu-şi scoate ochii" - două proverbe româneşti care parcă se lipesc mănuşă cazului judecătoarei Elena Turcu de la Tribunalul Dâmboviţa. Femeia a fost prinsă beată la volan, le-a făcut scandal poliţiştilor şi a refuzat să sufle în fiolă, pentru că este judecătoare. În cele din urmă, a fost trimisă în judecată şi achitată de instanţa supremă cu surprinzătorul concurs al procurorului de şedinţă, care a cerut…achitarea.
Situaţia în sine este fără precedent. Prin fişa postului, procurorul este cel care acuză, cel care vine în faţa judecătorului pentru a susţine rechizitoriul şi pentru a cere condamnarea. De data aceasta, lucrurile au stat exact invers. Atât judecătorii, cât şi procurorul de şedinţă au pactizat şi s-au solidarizat cu colega lor pentru că, aşa cum spuneam, "cum e turcu-i şi pistolul" sau "corb la corb nu-şi scoate ochii".
Într-un caz de o asemenea notorietate, probatoriul aproape că nu mai contează. Întreaga ţară a văzut înregistrările video, starea în care se afla Elena Turcu şi comportamentul extrem de violent al acesteia. Nuanţe de genul gradului de alcoolemie scăzut sunt greu de acceptat, după ce ai vizionat filmuleţele în cauză şi după ce ştii că este vorba de un magistrat.
Din tot acest scandal, imaginea justiţiei a ieşit şi mai şifonată decât era. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horaţius Dumbravă, a participat vineri la videochatul gândul, unde a răspuns live întrebărilor puse de cititori. Nu întâmplător, multe întrebări au vizat tocmai subiectul judecătoarei Elena Turcu. Şeful CSM a fost nevoit să recunoască că imaginea justiţiei a ieşit pătată din acest scandal. Mai mult, CSM-ul nu mai are la îndemână niciun instrument de a o sancţiona pe judecătoare. Ea urmează să fie repusă în funcţie, ba chiar să primească şi bani, pentru perioada cât a fost suspenda