„Ucigaş în Siria” (Liberation). „În Siria, represiunea virează spre masacru” (Le Monde). „Roma şi Parisul cer o revizuire a tratatului Schengen” (Le Temps). „Sommet Franco-italian” (Ouest-France). „Berlusconi: energia nucleară reprezintă viitorul. Sarkozy: Îl susţinem pe Mario Draghi la şefia Băncii Centrale Europene” (Il Sole 24 Ore).
Presa scrie pe larg despre atentatul sângeros de la Marrakech, din Maroc.
„Atentat sângeros în inima Marrakech-ului”, scrie Le Figaro.
„Marrakech, piaţa terorii”, citim în Libération, amintind că „ieri, 28 aprilie, un atentat produs în plin centru al oraşului marocan a făcut 15 morţi din care 6 francezi”.
Cu acest atentat, La Tribune vede un „pericol deasupra primăverii arabe, temându-se de o destabilizare a regimului lui Mahomed al VI-lea, care încearcă să facă reforme”.
Pe primele pagini ale cotidienelor franceze sunt publicate imagini de la faţa locului, imagini difuzate deja de televiziuni: distrugerile de la cafeneaua Argana, sângele de pe terasă, corpurile victimelor acoperite de pături.
Le Figaro menţionează că „Marocul este a două destinaţie turistică pentru francezi, după Tunisia”. Le Figaro aminteşte şi temerile exprimate de unul din cei mai mari partizani ai reformelor promovate de regele Mohamed al VI-lea, Karim Boukhari, directorul redacţiei săptămânalului Tel Quel: „este cel mai grav eveniment care ne putea lovi. Această catastrofă va fi exploatată de conservatori şi de partizanii represiunii fără măsură care sunt numeroşi în ţară noastră”.
Libération aminteşte că „pentru prima dată, regele Mohamed al VI-lea a eliberat pe 14 aprilie 96 de deţinuţi politici, printre care şi membri ai jihadului salafit, responsabili de atentatele din 2003, în cadrul eforturilor sale de a calma veleităţile revoluţionare. Sunt şanse ca această graţiere să fie ultima”.
Libération, pu