Guvernul României a adoptat în şedinţa de ieri Programul Naţional de Reformă (PNR) 2011-2013, care reprezintă instrumentul de transpunere, la nivel naţional, a obiectivelor Strategiei Europa 2020, potrivit unui comunicat de presă.
Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), ministrul Bogdan Mănoiu, a declarat: "PNR, cuprinde, practic, ansamblul măsurilor şi acţiunilor ce urmează a fi întreprinse la nivel naţional pentru atingerea obiectivelor în materie de creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. În plus, angajamentele incluse în Pactul Euro Plus vizează o serie de acţiuni strategice pe termen scurt destinate creşterii competitivităţii şi atingerii convergenţei economice în Uniunea Europeană".
Guvernul României a elaborat, în luna noiembrie 2010, ca urmare a calendarului agreat la nivel european cu privire la Strategia Europa 2020, o versiune preliminară a PNR 2011-2013, în cadrul căreia au fost fixate ţinte naţionale concrete pentru toate domeniile majore ale strategiei Europa 2020: ocuparea forţei de muncă, cercetare-dezvoltare-inovare, energie şi schimbări climatice, educaţie, combaterea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale. Pentru fixarea ţintelor naţionale, s-au avut în vedere circumstanţele naţionale specifice, precum şi perspectivele economiei româneşti.
În contextul Semestrului European, între cele două instrumente de aplicare a Pactului pentru Stabilitate şi Creştere şi, respectiv, Europa 2020 există o strânsă corelare, având în vedere faptul că măsurile de politică fiscal-bugetară incluse în Programul de Convergenţă asigură premisa pentru implementarea reformelor structurale cuprinse în Programul Naţional de Reformă.
Direcţiile de acţiune şi măsurile prioritare din PNR, schiţate în perioada septembrie - noiembrie 2010, au fost definitivate în prima parte a anului 2011, ca urmare a colaborării cu instituţiile a