Săptămâna Luminată şi Sărbătorile Pascale au fost întunecate la propriu pentru locuitorii din Clisura Dunării. Nori groşi de praf s-au ridicat de pe iazul tehnic de la Tăuşani şi s-au revărsat peste Coronini şi Moldova Veche.
Cele mai urâte sărbători
Câteva mii de locuitori din oraşul Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin, au avut parte de cele mai urâte sărbători de Paşti din viaţa lor: nori înecăcioşi de nisip şi de praf a acoperit oraşul în mare parte. Cartierul Vlaşchi Crai a fost efectiv acoperit de câteva zile cu nori de nisip fin provenit de pe iazul tehnic de decantare de la Tăuşani de pe malul Dunării.
Oraşul se află în această situaţie, deoarece la S.C. Moldomin nimeni nu mai lucrează de mai mulţi ani, iar iazul este secat. În prezent, iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin de culoare albă rezultat în urma obţinerii cuprului din minereul de bauxită.
Firmă în faliment
Societatea Moldomin din Moldova Nouă este închisă de peste cinci ani şi a dat faliment. Cu toate acestea, acolo au mai rămas trei directori care încasează salarii lunare de sute de milioane de lei. Doar sunt plătiţi de la stat. Odată cu disponibilizarea angajaţilor, a fost oprită şi staţia de pompare care asigura umplerea cu apă a lacului. Mai departe, ţiganii au furat tot ce se putea: de la pompele de apă şi până la cablurile electrice de alimentare.
Cel mai grav este că norii de praf sunt purtaţi peste Dunăre în localităţile din Serbia şi, din această cauză, nu de puţine ori, România a fost în pragul unor scandaluri internaţionale din cauza poluării.
Particulele de nisip sunt aşa de fine încât praful intră în maşină, în casă, chiar şi în cratiţa cu mâncare. Primăria se declară neputincioasă fiindcă nu are ce să facă. Cel puţin aşa se declară. "Nu este teritoriul nostru şi nu putem intervenii. Nici