Numărul celor care apelează la nutriţionişti pentru a scăpa de kilogramele în plus a crescut în ultimii ani. Însă, de obicei, românii cer ajutorul medicilor abia după ce constată că reţetele de cură de slăbire luate de pe internet sau recomandate de prieteni nu dau rezultate.
Pentru prea mulţi români, dietele de slăbit sunt precum hainele. Ieri a fost la modă supa de varză, astăzi se poartă Atkins, iar mâine - Montignac (regimul disociat). Le pun în aplicare, suferă o săptămână - o lună, reuşesc să slăbească, dar, după ce revin la stilul de viaţă obişnuit, constată cu stupoare că silueta se rotunjeşte din nou, ba chiar mai mult decât înainte de cură. Încearcă o alta. Acelaşi rezultat. Până când apelează, ca o ultimă soluţie, la un nutriţionist.
Majoritatea românilor care cer ajutorul medicilor pentru a slăbi parcurg acest traseu sinuos. „Din experienţa clinică, aş spune că 85% din pacienţi ajung la nutriţionist abia după ce au încercat tot soiul de diete şi au constatat că nu sunt eficiente", spune dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco" din Cluj-Napoca. Aspectul pozitiv este că, în ultimii ani, tot mai mulţi români care vor să scape de kilograme merg la nutriţionist. „Numărul pacienţilor mei s-a dublat faţă de acum 5-6 ani, însă tendinţa aceasta există mai puţin în oraşele mici şi în zonele rurale. În continuare pot spune că, per ansamblu, cultura nutriţională este precară în România, motiv pentru care şi sănătatea este precară", spune prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
De ce sunt mai eficiente dietele individualizate?
Răspunsul la această întrebare poate fi rezumat astfel: pentru că te învaţă să-ţi însuşeşti un nou stil de viaţă. Un stil de viaţă care presupune o alimentaţie sănătoasă, cu program regu