Informaţii de ultimă oră din domeniul transplantului de rinichi, al afecţiunilor renale în diabetul zaharat şi hipertensiune, al îngrijirilor acordate pacienţilor cardiaci cu complicaţii renale, al dializei, hemodializei şi accesului vascular sunt pe agenda celui de-al 7-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, cu participare internaţională (Bucureşti, 28-29 aprilie). Potrivit prof. dr Mihai Voiculescu, preşedinte, alături de prof. dr Gerard London, al Congresului, acest eveniment este consacrat tinerilor, care au ocazia de a-şi însuşi noi protocoale terapeutice, noi metode de dializă peritoneală, noi foi de parcurs în îngrijirea bolnavilor cu fistule şi catetere.
Comparativ cu celelalte ediţii ale Congresului, cea din acest an se detaşează nu numai prin volumul impresionant de informaţii „la zi”, ci şi prin programul direcţionat către demonstraţii practice. Astfel, ultima zi de congres constă în demonstraţii practice găzduite de Centrul de Medicină Internă şi Nefrologie Fundeni, coordonat de prof. Mihai Voiculescu. În ţara noastră, situaţia bolilor renale reflectă situaţia patologiei hipertensiunii şi a diabetului zaharat. Astfel, se înregistrează o creştere constantă a numărului persoanelor cu afecţiuni renale, cu hipertensiune, cu diabet zaharat. Din cauza depistării tardive a diabetului şi hipertensiunii, se observă o creştere a numărului pacienţilor cu complicaţii renale care, în final, au nevoie de dializă. Congresul de la Bucureşti reuneşte reputaţi profesori din Franţa, Italia, Belgia, Cehia, Macedonia, Marea Britanie, Olanda, Germania, Danemarca.
Informaţii de ultimă oră din domeniul transplantului de rinichi, al afecţiunilor renale în diabetul zaharat şi hipertensiune, al îngrijirilor acordate pacienţilor cardiaci cu complicaţii renale, al dial