Se vorbea că stătea cu pistolul pe birou, că trimitea lumea la canal, că era prezent la dărâmarea bisericilor. A fost primar al Capitalei în perioada 1976 – 1979. Numele de „Ion Balcon” sau „Balconeti” i s-a pus pentru că a interzis oamenilor să-şi închidă balcoanele. A fost văzut în public ultima dată la incinerarea Zoei Ceauşescu, în 2006.
Citiţi şi
Cine-a dărâmat Bucureștiul pentru a-l mulțumi pe dictator?
Ion Cosma, primarul lui Dej şi al lui Ceauşescu, a făcut zeci de mii de apartamente în Titan şi Balta Albă
Fostul adjunct de la Serviciul de Informaţii le-a făcut bucureştenilor Muzeul Lenin-Stalin, 60 de magazine şi Centrul Cinematografic de la Buftea
I se spunea şi „Te-leagă”, pentru că nu ezita să pedepsească sau să aresteze chiar şi nomenclaturişti cu state vechi. A fost un personaj negativ până în ultimele zile ale comunismului românesc. În 22 decembrie 1989 a mobilizat maşinile să cureţe sângele tinerilor morţi în Bucureşti cu o zi înainte.
Nu a regretat nimic
Ion Dincă declara în 2007, pentru ziarul „Adevărul”, că anii petrecuţi în comunism sunt cei mai frumoşi din viaţa lui: „Nu regret nimic din ceea ce am făcut. Şi dacă ar fi să iau viaţa de la capăt, aş face totul la fel. Ba chiar vreau să spun că nu aş mai vrea să repet unele din greşelile pe care le-am făcut. Nu sunt un nostalgic comunist, dar vreau să spun că am făcut sute de obiective economice în ţara asta, iar ei m-au condamnat pentru subminarea economiei de stat”.
Spera ca Ceauşescu să rămână în istorie ca un conducător respectat: „Nu ar fi trebuit să se petreacă ce s-a petrecut în ’89 în România. Se putea şi altfel. Vom trage mult până când ţara se va restabili. Numele de Ceauşescu nu va fi uitat. Este batjocorit acum, dar va veni o vreme când el va fi pus la locul lui. A avut şi lipsurile lui, a avut şi părţile lui bune. Istoria ne va spune