Ancheta continuă în cazul atentatului din Marrakech, care a ucis cel puţin 16 persoane, în cea mai mare parte străini. Ministrul marocan al Comunicaţiilor spune că toate pistele sunt anchetate, inclusiv cea privind reţeaua teroristă al-Qaida. Atentatul care a avut loc în cea mai turistică zonă din oraş a fost condamnat de întreaga comunitate internaţională.
Piaţa Djama EL Fna era aproape goală vineri dimineaţă. Puţinii turişti se uită la ce-a mai rămas din Café Argane, unul dintre cele mai cunoscute localuri din zonă, în timp ce vânzătorii din piaţă se tem de un nou atentat şi se întreabă cât de mult le va fi afectată activitatea.
Djama El Fna, înscrisă în patrimonul Unesco este o piaţă legendară a oraşului în care mii de oameni vin zilnic pentru a-i urmări pe dresorii de maimuţe sau de şerpi, pentru a asculta poveştile poeţilor arabi şi berberi, pentru a mânca şi a bea în zecile de localuri cu bucătărie orientală.
Cine este la originea atentatului? Până acum, el nu a fost revendicat, comunitatea internaţională vorbeşte despre o acţiune teroristă laşă. Să fie al-Qaida nebuloasa teroristă internaţională? Experţii amintesc că acum cinci zile, un lider al-Qaida avertizase că Marocul va fi atacat. În 2003, 45 de persoane au murit la Casablanca, în atacurile lansate de militanţi islamişti.
În orice caz, acest atentat riscă să aducă mari pierderi Marocului, ţară care se bazează foarte mult pe industria turistică.
Autorităţile marocane au declarat vineri că în ciuda atentatului, procesul de reforme nu va fi întrerupt. La începutul lui martie, regele Mohamed al VI-lea a anunţat importante reforme constituţionale, vizând întărirea independenţei justiţiei şi a separării puterilor, asta după ce în mai multe manifestaţii, tinerii au cerut schimbări politice profunde.
Ancheta continuă în cazul atentatului din Marrakech, care a ucis cel pu