Boli grave, cum ar fi poliomielita, rujeola, tetanosul sau oreionul, sunt aproape eradicate în Dolj datorită vaccinării
Aproximativ 97% din populaţia Doljului este vaccinată împotriva poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi tuberculozei, potrivit rapoartelor oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj prezentate cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (23-30 aprilie). „În 2004, după raportarea unei adevărate epidemii cu peste 2.000 de cazuri, s-a introdus vaccinarea împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului în România. Imunizarea a avut rezultate foarte bune, dovadă că în 2010 s-a înregistrat un singur caz de oreion, iar anul acesta, în plină epidemie de rujeolă în Franţa şi Bulgaria, ţara noastră a avut un număr mic de îmbolnăviri. În judeţul Dolj nu a fost nici un caz“, a declarat dr. Adriana Meltzer, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Dolj.
O altă boală aproape eradicată este tetanosul. Rapoartele oficiale ale DSP Dolj arată că ultimul caz a fost înregistrat anul trecut, la un bătrân. Dacă nu s-ar fi făcut vaccinare, bolile mai sus-amintite ar fi ucis mii de oameni în fiecare an.
Medicii se luptă cu reticenţa populaţiei
Medicii epidemiologi se tem că populaţia a început să fie mai puţin receptivă la vaccinurile noi. Campania gratuită de vaccinare împotriva cancerului de col uterin este un astfel de exemplu. Cu toate că imunizarea anti-HPV (virusul răspunzător de cancerul de col uterin) a adolescentelor s-a făcut gratuit, foarte puţini părinţi şi-au dat consimţământul pentru ca fetele lor să fie vaccinate, astfel că după doi ani de campanie (2008-2010) s-au înregistrat doar 2.000 de imunizări. „Oamenii au fost reticenţi poate şi din cauza reclamei negative făcute de o parte a presei. Interesant este însă că adresabilitatea cea mai mare s-a înregistrat la femeile trecute de 20 de ani. Trebuie spus că n