Din ce în ce mai multe persoane acuză dureri de spate şi solicită ajutorul maseurilor şi al kinetoterapeuţilor. Aceste simptome reflectă, în multe cazuri, o afecţiune a coloanei vertebrale. Iar ignorarea lor le poate agrava până la stadiul în care se mai pot soluţiona doar chirurgical.
Coloana vertebrală este supusă unei probe de rezistenţă în fiecare zi. Structura, formată din 33 de vertebre osoase articulate prin intermediul discurilor cartilaginoase, susţine greutatea corpului, îi oferă flexibilitate şi găzduieşte măduva spinării. Probleme la acest nivel pot să apară fie din cauză că părţile componente se deplasează de la locul lor normal, fie pentru că sunt afectate de procese degenerative sau inflamatorii. În plus, adaptată mişcării în poziţie bipedă, coloana vertebrală este nevoită să facă faţă unor posturi statice nefireşti.
Pubertatea agravează devierile coloanei
Scolioză şi Cifoză
Coloana vertebrală poate suferi devieri din primii ani de viaţă. Scoliozele şi cifozele sunt favorizate de adoptarea unor poziţii greşite pe scaun la vârsta preşcolară şi şcolară şi se agravează la pubertate, pe fondul modificărilor hormonale. Se pare că mare parte din aceste probleme au şi un substrat genetic, iar această teorie este susţinută de cazurile de hiperlordoză congenitală lombară, prin exagerarea curburii fiziologice de la acest nivel, după cum există şi lordoză toracală, prin inversarea curburii de la acest nivel. Devierile coloanei sunt surse de dureri, dar pot crea, în cazuri avansate, şi probleme respiratorii, neurologice, digestive sau cardiace.
Spondilita şi discopatia, tot mai frecvente la tineri
În decadele a doua şi a treia de viaţă, debutează 80% din cazurile de spondilită anchilozantă, artrită care, netratată, poate duce la înţepenirea coloanei prin fuzionarea corpilor vertebrali. Inflamaţia provoacă d