ISTORIE. \"Breaking news\"-urile în cazul nunţilor regale ale suveranilor României erau prilej de dezbatere politică şi de scandal în paginile ziarelor de altădată
Cu mult timp înainte să urmărească nunta Prinţului William cu Kate Middleton, ca tot pământeanul cu televizor şi internet, românii "prindeau" veşti despre fastul şi controversele din jurul căsătoriilor propriilor lor suverani. Ziarele vremii nu ratau tentele de scandal, chiar dacă le "serveau" uneori cu puţină întârziere.
Chiar şi în absenţa - din motive obiective - a vreunei televiziuni de ştiri, nunta lui Carol I a pus poporul pe jar: la Iaşi, s-au ţinut slujbe pentru sănătatea cuplului regal şi jandarmii au avut grijă ca locuitorii să aprindă lumina în casă. Căsătoria nepotului său, Ferdinand, cu viitoarea Regină Maria, a devenit, în 1893, prilej de atacuri politice din partea opozanţilor monarhiei.
Peste alte trei decenii, familia regală încerca să spele urmele unui scandal: după ce o luase de nevastă pe "Zizi" Lambrino, la Odessa, viitorul rege Carol al II-lea o aducea la Bucureşti pe principesa Elena a Greciei. Evenimentul desfăşurat la Atena a fost urmărit pas cu pas de români, în pagini întregi dedicate de ziarele vremii. "Pe tot parcursul până la mitropolie, principii sunt întâmpinaţi cu urale şi flori. În trăsură se aruncă zeci de porumbei albi, legaţi cu panglici româneşti şi greceşti. Înapoierea la palat întrece orice descriere. Poporul a condus în triumf pe noii căsătoriţi. Mireasa strălucind de frumuseţe purta voalul dăruit de oraşul Bucureşti", scria ziarul "Universul" în martie 1921.
Mihai şi Ana de Bourbon-Parma - pe care o cunoscuse la Londra, în timpul nunţii actualei Regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii - s-au căsătorit tot la Atena, la câteva luni după ce tânărul suveran a fost silit să abdice. Nunta a fost marcată şi de o "încurcătură" relig