Un test simplu cu întrebări pe care părinții l-ar putea completa atunci când își duc copilul la pediatru ar putea diagnostica autismul mult mai devreme, la vârsta de un an, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii de la „University of California”. Sursa: REUTERS
137 de pediatri au fost angrenați în programul de screening. Părinții celor 10.000 de copii testați au completat un chestionar cu 24 de întrebări de finețe precum: „Când se joacă, copilul se uită la tine să vadă dacă îl urmărești?” sau „Copilul tău îți zâmbește atunci când se uită în ochii tăi?”.
Copiii care au picat testul în primă fază, au fost trimiși pentru consultații amănunțite (inclusiv RMN și teste de sânge) într-un centru special, unde au fost testați la fiecare șase luni și atent monitorizați până la vârsta de trei ani.
Copiii pot primi tratament la 17 luni
Din cei 10.000 de copii testați, 184 au picat testul cu întrebări. 75% din aceștia au fost diagnosticați în final cu diferite afecțiuni. 32 dintre ei au fost diagnosticați cu autism, 56 cu întârziere verbală și nouă copii cu întârziere de comportament, iar 36 cu alte afecțiuni.
După programul de screening, toți copiii care au fost diagnosticați cu autism, tulburări comportamentale și întârziere verbală au fost incluși în programul național de tratament la 17 luni. În mod obișnuit, pediatrii nu pot pune un astfel de diagnostic mai devreme de 5-6 ani.
Cu tratament, autiștii pot trăi independenți
Autismul este o boală mentală misterioasă, care afectează abilitatea copiilor de a comunica și de a relaționa cu cei din jur. De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii și pot să pară surzi, deși testele de audiometrie sunt normale.
Deși afecțiunea nu se poate vindeca, tratamentul ameliorează semnificativ simptomele și poate ține boala în frâu, astfel încât bolanavii să fie capabil să trăias