Monumentul istoric de pe Calea Victoriei este afectat din punct de vedere estetic prin montarea tâmplăriei PVC. Clădirea care adăposteşte Academia Română din 1890 a fost construită în 1866 şi declarată, în 2004, monument istoric.
O simplă schimbare a tâmplăriei, în cazul clădirilor istorice presupune o mare atenţie acordată detaliilor arhitecturale. În cazul Academiei Române din Bucureşti, tâmplăria veche a fost înlocuită cu una de tip PVC, deşi acesată modificare nu avantajează stilul în care a fost construită clădirea. „Termopanele nu sunt o problemă, problema este culoarea care s-a ales. Sigur că nu trebuie păstrată tâmplăria veche, dar aceasta putea fi înlocuită cu una care este similară", a spus Gheorghe Pătrașcu, arhitectul-șef al Capitalei. Reparaţiile i-au nemulţumit şi pe reprezentanţii asociaţiilor care luptă pentru o identitate unitară a capitalei istorice. "Din punct de vedere moral și estetic nu este bine să alterezi imaginea acestor clădiri", a spus Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.
Valoarea estetică, pe primul loc
Regula în aceste situaţii este ca orice modificare ce se vrea realizată în cazul unei clădiri din patrimoniul istoric, să fie avizată de Ministerul Culturii. „Din păcate, neavând posibilitatea să urmărim în arhivă care au fost exact solicitările pentru lucrările din 2005-2006, nu putem da un răspuns în privinţa avizelor eliberate,deocamndată, dar în principiu nu este în regulă ca pe o clădire monument istoric să se utilizeze materiale sau tehnologii de natură să afecteze valoarea arhitectonică, estetică sau istorică a respectivului imobil. În cazurile în care se fac restaurări, renovări, reparaţii la asemenea imobile, comisiile care se ocupă de monumentele istorice, analizează fiecare caz în parte şi decid ce trebuie făcut", a explicat Radu Enache, purtător de cuvânt al Ministerului Culturii.
Po