BCR, cel mai mare grup financiar local, a generat şi în primul trimestru din 2011 cel mai mare cost al riscului dintre subsdiarele grupului Erste, cu 109 milioane de euro, depăşind provizioanele făcute în Cehia sau Austria, unde operaţiunile sunt de câteva ori mai mari.
În Austria, unde grupul are credite de peste 63 mld. euro, costul riscului a fost de 97 de milioane de euro.
Ponderea creditelor neperformante a rămas constantă în bilanţul BCR, la 16,8%, nivel la care se afla şi la sfârşitul anului trecut. În martie 2010, creditele neperformante reprezentau 13,1% din portofoliu.
"Contextul economic dificil continuă să aibă impact negativ asupra clienţilor noştri şi, în consecinţă, asupra BCR. Cu toate acestea, rezultatele sunt încurajatoare, în special în ceea ce priveşte costurile cu riscul. Cererea pentru creditare rămâne la un nivel scăzut în contextul unei reveniri economice graduale", spune Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
Calitatea portofoliului de credite de retail (care include împrumuturile acordate clienţilor individuali şi firmelor mici şi mijlocii) a continuat însă să se înrăutăţească, ponderea neperformantelor urcând la 18,3%, potrivit datelor prezentate de grupul Erste. Pe locul al doilea se situează Ungaria, cu o pondere a neperformantelor de 13,5%. În Cehia creditele neperformante reprezintă doar 6,1%.
Portofoliul total de credite al BCR a scăzut cu 1% în primul trimestru, la 11,4 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de bancă. Scăderea a fost determinată de reducerea soldului finanţărilor de retail cu 5%, în timp ce pe corporate stocul a rămas relativ constant.
"Evoluţia pozitivă a creditării ipotecare, antrenată în principal de programul guvernamental «Prima casă», a fost contracarată de scăderea fluxului de credite noi de consum, garantate şi negarantate", explică reprezentanţii BCR. În aceste c