FMI susţine că economia românească începe să îşi revină, exporturile îşi continuă creşterea, iar încrederea consumatorilor şi a investitorilor, deşi este încă redusă, dă semne de redresare, însă avertizează că există riscul ca Guvernul să renunţe la unele reforme pe motiv că economia revine pe plus.
"Mulţi analişti se aşteaptă pe termen mediu ca economia României să crească mai repede decât regiunea. Nu putem relaxa reformele în România. Pieţele văd acum România făcând ceea ce trebuie", consideră reprezentanţii FMI, potrivit unor surse apropiate discuţiilor între oficialii de la Washington şi autorităţile române.
Experţi FMI au în vedere revizuirea prognozelor privind indicatorii macro, însă schimbările nu vor fi radicale. În scenariul de bază, FMI estimează o creştere economică de 1,5% în acest an. Însă autorităţile române şi Fondul nu au exclus continuarea recesiunii şi în acest an, prognozând o scădere de 0,5% în 2011, în scenariul pesimist. Rămâne de văzut cât de mult va fi modificată estimarea privind creşterea economică şi dacă va mai fi luat în considerare scenariul recesiunii. De la Comisia Naţională de Prognoză semnalele sunt că România poate înregistra în primul trimestru o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de 1,3% raportat la aceeaşi perioadă din 2010, ceea ce poate marca ieşirea din recesiune. Institutul Naţional de Statistică anunţă la 13 mai datele privind evoluţia PIB în primul trimestru.
Alegerile locale şi parlamentare din 2012 sunt cel mai mare pericol pentru continuarea reformelor asumate de România faţă de instituţiile internaţionale, deoarece Guvernul ar putea renunţa la unele dintre acestea pe motiv că a fost depăşită criza şi economia revine pe creştere, în viziunea FMI.
"Trebuie să fim realişti. În momentul în care economia începe să îşi revină cei din sfera