Numeroşi credincioşi catolici merg la Roma pentru a asista duminică, 1 mai, la beatificarea Suveranului Pontif Ioan Paul al II-lea, primul "papă mondial" din istorie, la numai şase ani de la trecerea sa în nefiinţă.
La Roma, autobuzele, străzile, faţadele clădirilor, inclusiv cele oficiale sunt decorate cu portrete ale lui Karol Wojtyla, care a condus Biserica Catolică mai bine de un sfert de secol.
Cu şase ani în urmă, mulţimea strânsă în piaţa San Pietro pentru funeraliile papei polonez, exclama "santo subito" ("sfânt de acum"), în onoarea Suveranului Pontif, care de-a lungul celor 104 călătorii papale în străinătate a atribuit Bisericii o vizibilitate pe care aceasta nu a avut-o niciodată în trecut, modernizându-i imaginea.
Fervoarea şi dorinţa lumii întregi l-au convins pe succesorul acestuia, Benedict al XVI-lea, să iniţieze în iunie 2005 procedura de beatificare, care a fost încheiată în ianuarie 2011, în termen record.
Criticile privitoare la rigiditatea doctrinară a actualului papă si la lipsa sa de atenţie faţă de relele din interiorul Bisericii nu au făcut decât să sporească puterea mesajelor primului papă mondial, potrivit numelui dat acestuia de cardinal.
Pentru a permite beatificarea, a fost recunoscut un miracol: acela în cazul unei călugăriţe franceze, Marie Simon-Pierre, vindecate de boala Parkinson, care va fi prezentă la ceremonia de duminică.
Pentru canonizare - recunoaşterea sfinţeniei - va fi necesară recunoaşterea unui alt miracol. Acest lucru nu trebuie să întârzie. Mii de mărturii au venit deja la Vatican din partea credincioşilor care susţin că au fost ajutaţi prin mijlocirea defunctului Suveran Pontif: 270 de mărturii de har şi de presupuse minuni au fost deja selectate pentru a fi cercetate.
Aproximativ 80 de mii de credincioşi se estimează că se vor aduna în piaţa San Pietro. Alţi peste o sut