Luna mai va fi o lună a lui Paganini – nu doar pentru melomani, ci pentru toţi iubitorii de experimente culturale nonconformiste: între 5 şi 29 mai, în 14 oraşe din ţară, Alexandru Tomescu vă invita la un spectacol nemaiauzit şi nemaivăzut: cele 24 de capriciii de Paganini, însoţite de proiecţii video.
Oraşele străbătute în cadrul Turneului Stradivarius 2011, prezentat anul acesta de Centrofarm şi E.ON România sunt: Iaşi (5 mai), Oneşti (7 mai), Focşani (8 mai), Bacău (10 mai), Piteşti (12 mai), Craiova (14 mai), Timişoara (16 mai), Bucureşti (19 mai), Cluj- Napoca (21 mai), Sibiu (23 mai), Mediaş (25 mai), Dumbrăveni (26 mai), Târgu Mureş (27 mai) şi Baia Mare (29 mai).
Atunci când a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, Alexandru Tomescu făcea o promisiune ce părea fantezistă: “De-a lungul celor cinci ani în care am vioara în folosinţă, o voi duce în faţa cât mai multor români. Ei sunt proprietarii de drept ai acestui instrument, deoarece Stradivarius-ul face parte din patrimonial naţional”. Turneele Stradivarius, ce au debutat în 2008, constituie o împlinire a acestei promisiuni.
Zeci de oraşe vizitate, mii de melomani încântaţi, zeci de mii de kilometri parcurşi… Turneul Stradivarius ajunge la maturitate anul acesta, venind cu o propunere pe cât de îndrăzneaţă, pe atât de tentantă: Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară, concomitent cu dinamizarea întregului specatcol muzical printr-o serie de proiecţii video, realizate pe un ecran de mari dimensiuni (5m x 3m) la nişte standarde de calitate foarte rar văzute în România.
Pe lângă regalul muzical, o raritate pe afişele de concert datorită dificultăţii sale extreme, spectatorii concertelor se vor bucura de imagini foarte sugestive, ce încearcă să surprindă luptele ce se dădeau în sufletul lui Paganini, b