Controalele efectuate de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui de la începutul acestui an au scos în evidenţă că tot mai mulţi oameni muncesc fără forme legale.
În urma celor peste 150 de verificări efectuate, peste 50 dintre agenţii economici controlaţi au fost sancţionaţi deoarece aveau angajaţi la „negru". Datele inspectoratului arată că mare parte dintre angajatori cer salariaților să lucreze peste program fără a le plăti orele suplimentare sau de noapte, nu acordă concediul de odihnă și nu transmit la timp registrul general de evidență al salariaților în format electronic. „Domeniile cele mai afectate de încălcarea legii sunt cele din construcții și spălătoriile auto, acolo unde am descoperit 62 de muncitori fără forme legale de angajare. Angajatorii au fost sancționați cu pste 18.000 de lei", ne-a precizat Costel Harja, inspector șef adjunct în cadrul ITM Vaslui.
Nu se respectă nici securitatea în muncă
Mai mult, inspectorii de muncă vasluieni au descoperit că mulți dintre angajați nu respect nici prevederile legale legate de securitatea și sănătatea în muncă. Muncitorii, mai ales cei din construcții, sunt nevoiți să utilizeze echipamente de muncă cu dispozitive de protecție defecte. Statisticile arată că, de la începutul acestui an, au avut loc două accidente de muncă ce s-au soldat cu victime care au ajuns în incapacitate de muncă temporară. Pentru aceste abateri, reprezentanții ITM Vaslui au amendat 67 de angajatori cu peste 370.000 de lei și au sistat activitate la două puncte de lucru.
Legislație mai dură
Potrivit noului cod al muncii, angajatorii prinși cu mai mult de 6 angajați la negru vor ajunge pe mâna procurorilor. Agenții economici care au mai mult de 5 angajați fără forme legale vor fi pasibili de închisoare de la 1 la 2 ani sau de amendă penală. De asemenea, și salariatul care este prins că m