Mâncarea se scumpeşte de la o lună la alta într-un ritm care dă peste cap estimările economiştilor. Sursa: VLAD STĂNESCU
Tot mai multe voci spun că va urma o "criză a preţurilor" la alimente. Adică marfă va fi, dar "ne vom uita la ea ca la mobilă", afirmă Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli (LAPAR).
La fel susţine şi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: "La o criză alimentară se golesc rafturile, dar la una a preţurilor, rafturile sunt pline".
Numai în luna martie, alimentele s-au scumpit faţă de februarie cu 1,17% în România, de peste două ori mai mult decât media zonei euro (de 0,5%).
Lanţul de distribuţie, rupt
Cum se explică această situaţie? Pe de-o parte, "piaţa internă este neconcurenţială, nu sunt atâţia jucători câţi ar trebui", explică Vasilescu. Pe de altă parte, cauzele ţin de modul în care este organizată agricultura la noi. "La legume şi fructe, piaţa este complet dezorganizată", spune Sitaru. Astfel, lipsa depozitelor care să preia marfa de la producători a rupt lanţul intern de aprovizionare. "La noi, partea de comerţ angro s-a rupt după Revoluţie. Nu e nimeni care să preia de la tarla producţia de roşii, ardei sau vinete", a adăugat preşedintele LAPAR, precizând că singurii angrosişti sunt speculanţii. Astfel, producţia a scăzut, făcând tot mai mult loc importurilor.
Cum petrolul se scumpeşte şi costurile de transport sunt mai mari. Numai în martie, preţul fructelor a crescut cu peste 5%. În plus, scumpirile de la nivel global sunt cauzate şi de fondurile speculative, care au ieşit din zona imobiliară şi au găsit oportunităţi în acest domeniu.
Irigaţiile, pe ultimul plan
"Atât timp cât ajutoarele de stat, investiţiile nu sunt pe măsură, piaţa nu e funcţională şi nu poţi să produci, depinzi de importuri, care sunt costisitoa