Decizie. Uneori e greu sa alegi intre visul tau de a avea o cariera si cresterea unui copil. Dar le poti avea pe amandoua, la momentul potrivitDaca pui profesia pe primul plan, in detrimentul familiei si copilului, trebuie sa stii ca exista o serie de controverse cu privire la mamicile trecute de 40 de ani. Medicii avertizeaza ca atat viitoarele mame, cat si copiii lor se expun unor riscuri majore in perioada de graviditate, in timpul si chiar dupa nastere. Totusi, specialistii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie ti?ar putea da vesti oarecum imbucuratoare. Nascand mai tarziu, iti vei transmite genele copiilor tai si vei contribui astfel la extinderea perioadei de fertilitate a generatiilor urmatoare. "Selectia naturala prin care fertilitatea indivizilor se restrange doar la perioada tineretii ar putea lua sfarsit in viitorul apropiat in favoarea fertilitatii extinse", spune Duncan Gillespie, unul dintre autorii celor mai recente cercetari in domeniu. Cum va fi viata ta daca vei deveni mama dupa 40 de ani?
Vei suporta mai usor greutatile sarcinii
analize. Dupa 40 de ani, riscul ca micutul sa se nasca prematur, cu sindromul Down sau autism sunt mult mai mari Un copil la o varsta mai inaintata iti va schimba viata radical, inca din perioada sarcinii. Acest lucru are o serie de avantaje. Fie ca iti doresti copilul cu disperare, impinsa de pierderea sperantei ca va veni vreodata momentul potrivit, fie de teama ceasului biologic, vestea ca in sfarsit vei deveni mamica te va entuziasma enorm. Indiferent daca esti sau nu pregatita psihic sau fizic, vei trai cu aceasta senzatie de bine, de buna dispozitie si vei trece mai usor peste greutatile firesti unei sarcini.
Vei fi o mamica mai responsabila
La 40 de ani ai mai multe sanse sa te simti confortabil in atributii care implica responsabilitate fata de o mama de 20 de ani. "Pana la aceasta