Produsele alimentare comercializate pe teritoriul Uniunii Europene ar putea fi etichetate diferit fata de momentul actual, pe acestea urmand sa apara informatii suplimentare despre ingredientele din compozitie si despre posibilele efecte pe care acestea le pot avea asupra sanatatii consumatorilor.
Porivit unui raport sustinut recent de Comisia pentru sanatate publica si siguranta alimentara din Cadrul Parlamentului European, etichetele produselor alimentare ar trebui sa fie mai lizibile, ceea ce impune ca dimensiunea literelor folosite sa nu fie mai mica de 1,2 mm.
Dincolo de dimensiunea fontului cu care ar trebui scrise ingrendienetele care intra in compozitia unui produs, pe noile etichete vor exista si avertizari cu privire la "autenticitatea" anumitor ingrendiente.
Astfel, ar trebui date indicatii clare in cazul folosirii unor substante care imita gusturi naturale, de exemplu aromele de branza, carne etc. "A venit timpul ca toti consumatorii sa nu mai fie pacaliti de ingredientele artificiale cum ar fi cele pentru aroma de branza sau carne din kebab. Astfel de ingrediente trebuie sa fie etichetate de asemenea in mod clar", se arata in motivarea proiectului privind informarea consumatorilor referitoare la produsele alimentare.
"Informatiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie sa induca in eroare cumparatorul, in special in ceea ce priveste caracteristicile produsului alimentar si in ceea ce priveste natura, identitatea, proprietatile, compozitia, cantitatea, data durabilitatii minimale, tara de origine sau locul de provenienta, metoda de fabricatie sau productie, atribuind produsului alimentar efecte sau proprietati pe care nu le are, (...) evidetiind in mod special absenta anumitor ingrediente si/sau nutrienti care in mod normal nu se gasesc in produsul alimentar respectiv; sugerand prin prezentare, in de