Drumul de întoarcere
(The Way Back, 2010)
Regia: Peter Weir.
Cu: Dragoş Bucur, Colin Farrell, Ed Harris, Alexandru Potocean.
Genul filmului: Dramă.
Durata: 133 minute.
Produs de: Spitfire Pictures.
Distribuitorul internaţional: Exclusive Film Distribution.
Filmele care descriu istoria unei evadări deschid uneori către marile aventuri şi marile călătorii cu un incontestabil suflu epic.
Bazat pe romanul The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom (1956) al scriitorului polonez Sławomir Rawicz, filmul lui Peter Weir este şi un film de aventură. Contextul istoric este esenţial, stalinismul, valurile succesive de epurări din U.R.S.S. în anii ’30, expasiunea Uniunii Sovietice cu invadarea Poloniei în 1939 şi faţa mai puţin vizibilă atunci a terorii etatizate, Gulagul care a absorbit milioane de oameni transformându-le destinul în cenuşă. Inevitabil, The Way Back este şi un film politic, însă relaţia dintre ideologie şi supravieţuire este una nuanţată, cu aparenţe înşelătoare. Aşa cum Borges, într-o povestire parabolică a confruntării orgoliilor a doi regi, numea deşertul cel mai complicat labirint din lume, comandantul lagărului defineşte Siberia ca o închisoare fără ziduri, natura nemiloasă fiind graniţa dintre viaţă şi moarte. Mii de kilometri de taiga îi separă pe evadaţi de Lacul Baikal şi de graniţa cu Mongolia.
Cine sunt evadaţii? Janusz (Jim Sturgess), ofiţer de cavalerie făcut prizonier în 1939 de Armata Roşie în urma denunţului soţiei sale (Sally Edwards), denunţ obţinut sub tortură, Mr. Smith (Ed Harris), fost inginer la Metroul moscovit, Tomasz (Alexandru Potocean), artist, Voss (Gustaf Skarsgård) preot leton, iugoslavul Zoran (Dragoş Bucur), fost contabil, şi Valka (Colin Farrell), deţinut de drept comun, la care se adaugă pe parcurs Irena (Saoirse Ronan), fiica unor comunişti polonez