Guvernul a aprobat, vineri, o ordonanta de urgenta pentru intarirea disciplinei financiare si cresterea eficientei la companiile de stat, a anuntat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, pentru fiecare companie trebuie elaborat un plan concret de restructurare. In cursul lunii mai va fi stabilit un calendar pentru fiecare companie, sustine Boc. In plus, se are in vedere privatizarea managementului in mod treptat la toate companiile de stat, a spus premierul. Nu au fost stabilite date precise pentru indeplinirea acestor obiective. Neclar este si ceea ce va intampla cu cele 18 companii monitorizate de FMI. Guvernul era obligat prin acordul cu FMI sa transmita pana la sfarsitul lunii aprilie planuri strategice pentru fiecare companie. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca vor fi transmise pana sambata, 30 aprilie.
Acesta a recunoscut ca nu s-a stabilit pana acum care companii vor fi restructurate, care vor fi privatizate si care vor fi inchise. Masurile vor fi stabilite impreuna cu delegatia FMI si a Comisiei Europene dupa ce va fi analizata situatia fiecarei societati in parte. "Impreuna cu FMI si Comisia Europeana vom stabili ce vom face cu fiecare companie", a explicat secreatrul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina. La finalul vizitei delegatiei FMI si Comisiei Europene in Romania vor fi anuntate masurile decise.
Cele 18 companii sunt Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Interventii Feroviare, Telecomunicatii CFR, Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CF