La Cilieni vor avea loc sâmbătă zboruri acrobatice şi salturi cu paraşuta, în memoria faimosului aviator băileştean Petre Ivanovici.După spectacolul aerian, distracţia va lua forma sărbătorii câmpeneşti. Oltenii vor încinge grătarele şi vor sta până târziu în seară la poveşti.
Băileştenii nu uită în niciun an să-şi amintească, pe lângă inegalabilul Amza Pellea, de fiecare altă personalitate care a văzut lumina zilei pe aceste plaiuri în aprilie. Ultimele două zile ale lunii le-au dedicat aviatorului Petre Ivanovici, născut la 4 aprilie, în urmă cu 113 ani, în oraşul lui nea Mărin.
Mii de olteni sunt aşteptaţi mâine dimineaţă, de la ora 9.00, pe terenul de lucru al Aviaţiei Utilitare de la Cilieni, aflat la cinci kilometri de Băileşti, pentru a participa la mitingul aviatic organizat în amintirea marelui aviator.
A intrat în istorie cu zborul până în Africa
„Avioanele vor fi de la Aeroclubul Român din Bucureşti, dar şi de la cel din Craiova. Vor fi aparate de zbor ultrauşoare. Ştiu că va fi şi un IAR 99, avion militar, de acrobaţie, de la Centrul de Încercări în Zbor Craiova. De asemenea, publicul va fi cucerit şi cu demonstraţii de planorism şi paraşutism“, a precizat Marcel Boţa, directorul Casei de Cultură Amza Pellea din Băileşti, organizatorul manifestărilor.
Petre Ivanovici a fost primul aviator român care a parcurs 16.000 de kilometri, fără paraşută, până în Africa, la Lacul Victoria. A avut-o alături pe eleva sa, Irina Burnaia, împreună cu care a pornit în marea aventură la bordul unui avion de construcţie românească, YAR 22. A rămas în istorie momentul în care, la revenirea în ţară, a fost arestat pentru 20 de zile, aşa cum este consemnată şi trecerea acestuia pe sub traversele metalice ale podului de la Cernavodă. Cel considerat as al pilotajului şi-a găsit sfârşitul într-un accident aviatic, în februarie 1932, din M