Candidatii cu experienta in industria IT nu si-au ajustat pretentiile salariale fata de perioada de boom pe care a traversat-o economia Romaniei pana in 2008, considera Oana Cutui, directorul de resurse umane al producatorul de software pentru mediul de afaceri TotalSoft.
"Piata fortei de munca in IT nu a suferit modificari majore, in sensul ca majoritatea companiilor a continuat sa faca angajari, asadar candidatii au continuat sa aiba de ales intre multe oferte, continuandu-se astfel traditia «competitiei» dintre companiile de varf de a-si atrage cele mai valoroase resurse . Din acest motiv, in ceea ce priveste mentalitatea candidatilor, pot spune ca asteptarile salariale nu s-au diminuat, cu exceptia poate a proaspetilor absolventi", spune Cutui.
Ea adauga ca absolventii care se dovedesc doritori de a face parte dintr-o echipa, in pozitii de juniori, in primul rand pentru a acumula informatii practice intr-un mediu real de lucru si pentru care aspectul financiar este mai putin important, sunt cei ale caror pretentii salariale au inregistrat un regres.
"De multe ori se inscriu la internshipuri in regim de voluntariat, sau cu salarii simbolice, incepand cu 1.000 de lei", subliniaza Cutui.
In 2008 si chiar in 2009, directorii de resurse umane din IT si nu numai, trebuiau sa faca fata unor pretentii considerate exagerate din partea celor care isi doreau un prim loc de munca. Astfel, se intampla frecvent ca asteptarile salariale ale candidatilor fara experienta sa fie de 600-700 de euro.
Criza nu si-a facut foarte mult simtita prezenta in IT, iar salariul mediu net din industrie a crescut cu 31% in perioada ianuarie 2009 – ianuarie 2011, de la 2.625 de lei (620 de euro) la 3.440 de lei (807 de euro).
“Un programator bun, un consultant valoros isi verifica sau confirma cu mare usurinta valoarea in piata. Orice om tehnic stie ca