Deşi construite iniţial cu scop defensiv, în zilele noastre castelele medievale reprezintă un loc perfect pentru a petrece câteva zile de vacanţă dincolo de forfota şi rutina zilnică.
De la fortificaţii foarte solide până la palate minuţios decorate, castelele sunt o legătură cu istoria, cu legendele sau cu poveştile din jurul lor care au dăinuit sute, chiar mii de ani.
Castelul Praga, Cehia
Castelul Praga este unul dintre cele mai mari şi mai vechi din lume şi are în componenţa sa fiecare stil arhitectural al ultimului mileniu, de la gotic la roman sau baroc. De-a lungul istoriei, Castelul Praga a fost un centru politic şi spiritual al ţării care lupta pentru unificare. De la începutul construcţiei sale, în secolul al IX-lea şi până la finalizarea sa, în anii 1700, castelul a evoluat de la o simplă fortăreaţă la o locaţie importantă pentru negocieri politice. Castelul are o lungime de 570 metri şi o lăţime de 130 metri.
Castelul Neuschwanstein, Germania
Castelul, a cărui construcţie a fost începută în 1896, este unul dintre cele mai faimoase edificii bavareze din Europa. A fost proiectat de Christian Jank, care era mai degrabă un designer de scene de teatru decât arhitect. Acest lucru explică arhitectura, locaţia şi mărimea castelului, care, deşi spectaculoase sunt şi foarte ciudate. Situat pe un deal în sud-vestul Bavariei, castelul oferă o privelişte incredibilă a apei curgătoare Pollat River Gorge.
Castelul Sao Jorge, Portugalia
Situat pe o stâncă înaltă, veghind asupra oceanului, castelul portughez Sao Jorge, numit iniţial Castelul Lisabonei, a jucat un rol important în istoria ţării. Regele Joao I a desemnat fortăreaţa ca reşedinţă proprie, dar în timpul ocupaţiei spaniole locul s-a transformat într-o ruină. Pe rând, castelul a găzduit cazarme, o închisoare sau chiar o parte din Fortul de sc