Kilogramul de cartofi costă 3 lei, ar putea ajunge la 4 şi va costa tot atât, dacă nu mai mult, în 2012. EVZ vă prezintă cum a ajuns \"a doua pâine a românilor\" să rivalizeze la preţ cu fructele exotice. Sursa: REUTERS
În 2010, cultura de cartof a avut parte de condiţii meteorologice defavorabile atât în vestul, cât şi în estul Europei. Dacă în Olanda, Germania şi Polonia a plouat prea mult, în Ucraina şi Rusia a fost secetă. Ruşii au găsit o soluţie de avarie: au antamat deja întreaga producţie din Israel.
În România, "cine n-a aplicat 10-14 tratamente de mană, a cam pierdut cultura", spune directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, Sorin Chiru. Mai mult, unii producători au pierdut chiar şi 40% din recoltă din cauza ploilor din perioada de recoltare. Cartofii au putrezit în pământ. În aceste condiţii, producţia în 2010 a fost de circa 3 milioane de tone, dintre care sub două milioane au ajuns pe piaţă internă.
Agricultorul a produs mai puţin şi s-a văzut nevoit să vândă mai scump. Mai ales că investise destul de mult în cultură. În 2010, litrul de motorină a ajuns la 5,5 lei, iar preţul tratamentelor fitosanitare a crescut, la rându-i, faţă de anii trecuţi. Subvenţia acordată pentru cartof a fost şi este de 8% (relativ mică).
Samsarii au luat cu 1 leu şi au dat cu 2
Chiar şi în aceste condiţii, producătorul a vândut cartoful la preţuri relativ modeste. În toamna lui 2010 pentru 0,70-0,80 de bani, pentru ca în primăvară să îl dea cu 1,10 bani. "Noi, la institut, am vândut în primăvară cu 1 leu, maximum 1 leu şi 10 bani. E mult faţă de anii trecuţi, acum trei ani cartoful pleca de la producători la 0,30 de bani. Dar eu tot nu îmi pot explica saltul de la 1,10 la noi la 2,50 sau chiar 3 lei în magazine", spune Chiru.
Plecat din curtea producăto