Portul din Cassis
Plecând din Marsilia, trecând de Toulon, de Saint-Tropez, de Saint Raphael, de Cannes şi ajungând la Nisa, soarele răsfaţă Coasta de Azur, care s-ar putea numi şi "Riviera artiştilor". Guy de Maupassant nota în 1888, la Saint-Tropez: "Pieţele, intersecţiile, bulevardele au nume înscrise pe plăci de metal. Ruysdael, bulevardele Rubens, Van Dyck, Claude Lorrain. De ce? Pentru că Dumnezeu a luminat toate aceste oraşe cu soarele Său. Acestea sunt localităţile artiştilor". Au poposit aici Renoir şi Derain la Cagnes-sur-Mer, Chagall la Saint-Paul-de-Vence, Duffy şi Matisse la Vence, Picasso şi Madame de Staël la Antibes, Ozenfant la Cannes, Bonnard la Le Cannet, Picabia şi Picasso la Mougins, Signac şi mulţi alţii la Saint Tropez, Utrillo la Lavandou, Braque la Ciotat, Van Gogh şi Derain la Cassis.
Şarmul scenei bizareriilor
Coasta de Azur este locul în care începe ţara de vis a apelor albastre şi a cerurilor indigo, unde vilele albe cu balustrade mărginesc orizontul albastru, în care în aerul are parfum de iasomie şi mimoze, pinii în formă de umbrelă îşi conturează siluetele pe fundalul unui apus, în culorile caselor coapte parcă de lumina soarelui.
Toulouse Lautrec, Promenade des Anglais
La 30 de kilometri de Marsilia, Cassis, înconjurat de podgorii, flancat de stânci monumentale, păzit de ruinele unui castel medieval şi cuibărit parcă în portul de pescari, cu casele sale de piatră albă, pare o ilustrată. Nu puteţi vizita oraşul fără a face un tur al aşa-numitelor "Calanques", golfuri înguste, asemănătoare unor fiorduri. Calanques Port Pin este cea mai frumoasă, cu pinii îndoiţi de vânt ivindu-se în unghiuri incredibile dintre stâncile albe. Piatra albă, tratată încă de la 1753, a fost utilizată pentru diverse construcţii, de la Canalul de Suez la Statuia Libertăţii din New York. Cu siguranţă, Cassis o să vi se pară unul d