Oltenii care nu şi-au făcut planuri să plece la munte sau la mare de 1 Mai nu au la îndemână multe variante de petrecere a timpului liber. În timp ce unii se pregătesc deja să iasă cu familia sau prietenii la iarbă verde, alţii au de gând să se plimbe prin cel mai frumos parc din Oltenia, Parcul Romanescu.
Atunci când aleg o destinaţie de ieşire la iarbă verde unde să facă şi un grătar, oltenii ar trebui să fie foarte atenţi. Potrivit unei legi adoptate în 2009, grătarul este interzis în păduri şi alte zone verzi cu excepţia locurilor special amenajate pentru astfel de activităţi. Din păcate, pe lângă Bănie nu sunt amenajate astfel de locuri, cele mai frecventate zona de amatorii de grătare fiind tot pădurile Bucovăţ sau Leamna.
În ciuda legii care le interzice aprinderea focului în pădure, chiar şi după Paşte doljenii s-au încumetat şi au ieşit la iarbă verde în apropierea oraşului, unii dintre ei încingând şi grătarele. Aceştia ar trebui să ştie că sunt pasibili de amendă dacă aprind focul, ieşirea pur şi simplu la iarbă verde nefiind sancţionată. Un loc unde pot să încingă liniştiţi grătarul este „Colţ de Rai“, proprietate privată aflată la aproximativ 30 de kilometri de Craiova, pe drumul spre Horezu, după localitatea Bulzeşti. Pentru a încinge grătarul alături de prieteni într-un foişor special amenajat pe marginea lacului, oltenii trebuie să scoată din buzunar câte 10 lei de persoană.
„Noi suntem un grup de şase persoane şi o să mergem la Colţ de Rai. Deşi e mai departe de Craiova merită. Este o zonă superbă, parcă nu ai fi în Oltenia. E lacul unde poţi să te plimbi cu barca, foişoarele de men care crează o atmosferă rustică, dar şi pajiştea unde poţi să joci volei“, ne-a declarat Claudiu (24 de ani), studentă.
Un alt loc unde preferă românii să petreacă de 1 Mai este pajiştea de lângă Balta Craioviţa. An de an, zeci de cr