Mii de albaiulieni au participat astăzi la inaugurarea Traseul de Nord al fortificaţiei bastionare din Alba Iulia, cu o suprafaţă totală de peste 50.000 de metri pătraţi, după ce la începutul lunii au fost deschise oficial Traseele Sudic şi Estic.
1 /.
Participarea localnicilor şi a turiştilor a fost masivă, deoarece tot astăzi este sărbătorită şi "Ziua Cetăţii", manifestare ajunsă la a treia ediţie.
Traseul Nordic, inaugurat astăzi, este cel mai lung dintre cele deschise până acum publicului, în aceste zile urmând să fie semnat şi contractul pentru reabilitarea laturii de vest a Cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia, după cum a anunţat astăzi primarul Mircea Hava, care a precizat că doreşte ca exact peste un an, tot de Ziua Cetăţii, să inaugureze şi acest ultim traseu care mai trebuie reabilitat.
Lucrările executate până acum au fost realizate în baza unui proiect demarat în toamna anului 2009, primul semnat în Regiunea Centru în cadrul Programului Operaţional Regional- Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.1., cu o valoare de circa zece milioane de euro. Proiectul "Reabilitare centru istoric - Traseul Sudic şi Estic, Traseul Nordic - căi acces, iluminat şi mobilier urban specific" şi-a propus să creeze premisele pentru ca Alba Iulia să devină una dintre cele mai atractive capitale ale turismului cultural-istoric, de afaceri sau religios din România.
Latura de vest va fi reabilitată prin proiectul "Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, fortificaţia de tip Vauban". Acesta are o valoare de de peste 68 de milioane de lei şi a fost semnat în decembrie 2010. Lucrările propuse prin acest proiect sunt mult mai complexe, deoarece este vorba şi despre reconstruirea unei porţiuni importante, după ce, în 1921, când a fost demarată construirea Catedralei Reîntregirii, o