De cate ori un conflict, de orice natura, pune stapanire pe o tara, copiii sunt victime nevinovate.
Revolutiile din ultima perioada din tarile arabe nu fac exceptie dar, spre deosebire de conflictele din anii trecuti, de aceasta data micutii au trecut de cealalta parte a baricadei.
De la copiii care au cantat in Piata Tahrir din Cairo, la micutii sirieni arestati pentru mesaje care indemnau la revolutie, de la copiii care au dormit in Piata Pearl din Bahrein, la minorii libieni fotografiati in timpul demonstratiilor, copiii "revolutiei arabe" au dovedit ca viitorul le apartine, comenteaza Foreign Policy.
In Yemen cel putin, copiii au stat chiar in fruntea protestatarilor - UNICEF a anuntat ca cel putin 19 dintre ei au fost omorati de gloante sau explozii, in timpul protestelor din februarie. In procente, copiii reprezinta 20 la suta din totalul victimelor de atunci.
Punctul comun al revoltelor din tarile arabe este un cumul de factori: o populatie tanara numeroasa, cresterea clasei de mijloc aflata in cautarea unor noi oportunitati, accesul la Internet si la sursele internationale de stiri, precum televiziunea Al Jazeera, care sunt menite sa compenseze monopolul statului asupra mijloacelor mass-media locale.
In timpul protestelor din Siria, care au dus la moartea a sute de persoane, 15 copii din Daraa, toti sub varsta de 17 ani, au scrijelit "poporul vrea caderea regimului" pe un perete, la inceputul lunii martie. Au fost arestati si aruncati in inchisoare, masura care a indignat comunitatea internationala.
In fotografia de mai jos, copii sirieni participa la o demonstratie de sustinere a presedintelui Bashar al-Assad, la Damasc, la 25 martie 2011.
In Libia, unde aproape 35 la suta din populatie nu a implinit 18 ani, copiii au participat la lupte. Organizatiile neguvername