Școlile ale căror diplome sunt recunoscute peste hotare sunt prima opțiune a străinilor care lucrează în țara noastră, dar și a multor români, pentru educația copiilor lor.
Când un manager alege să muncească în altă țară, regula este că familia lui îl urmează. Printre altele, mutarea înseamnă și o nouă școală pentru copii. „Am două fete, de 17 și 13 ani, și un băiat de 10 ani. Sunt înscriși la Școala Americană“, spune Pascal Prigent, francezul care a preluat, la începutul acestui an, șefia companiei farmaceutice GSK România. „Când copiii au început școala, noi locuiam în SUA. Apoi ne-am mutat în Chile, în Franța, iar acum în România. Și am decis să îi ținem în același sistem educațional, pentru a nu face schimbarea și mai dificilă pentru ei. Este o școală bună și noi locuim în zonă“, explică el alegerea făcută. Copiii beneficiază astfel de continuitatea studiilor în același sistem, iar diplomele lor sunt recunoscute de toate marile universități europene, dar și de cele din America de Nord.
Școlile private cu predare în limbi străine sunt, așadar, cele care școlarizează copiii străinilor ce lucrează temporar în țara noastră, la un preț, evident, pe măsură. Dacă în București opțiunile sunt numeroase, în alte orașe din țară este mai dificil să găsești o școală potrivită. Dar variante există. La Brașov, copiii pot fi înscriși la Greater Grace International School, iar la Constanța, la International Computer High School. La Cluj, cea mai căutată este probabil Școala Internațională. „Primim tot mai multe cereri de înscriere din partea expaților, în special de la angajați și manageri ai companiilor multinaționale, care și-au deschis filiale în oraș sau în apropierea Clujului, și de la sportivi străini care activează la cluburi locale, mai ales la echipe de fotbal și baschet“, spune Anca Rusu, director de marketing. Și cum tot județul a devenit un adevărat p