Sute de albaiulieni au participat sâmbătă, 30 aprilie, la cea de-a treia ediţie a „Zilei Cetăţii bastionare de tip Vauban Alba Carolina”. Cu această ocazie, a fost inaugurat traseul de nord din şanţurile Cetăţii Alba Carolina.
Traseul este ultima piesă care întregeşte proiectul „Reabilitarea centrului istoric, traseul estic, traseul sudic, traseul nordic“.
Proiectul are o valoare de 47,5 milioane de lei şi a fost finanţat din fonduri europene.
A fost creat astfel cel mai mare parc din România amenajat în interiorul unei cetăţi.
Cu această ocazie a fost dezvelită o statuie. „Ţinând cont că avem de-a face cu un parc organizat în interiorul unui sistem militar defensiv, amplasarea unei statui reprezentându-i pe soldaţii români din trupele de graniţă ale armatei austriece a fost un lucru firesc.
Noua statuie reprezintă un toboşar român din cadrul armatei austriece“, a precizat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.
Albaiulienii au participat cu mic, cu mare, la eveniment
„Sunt mândru că sunt albaiulian. Îmi pare bine că într-un timp atât de scurt s-au amenajat şanţurile Cetăţii. Cetatea noastră rivalizează cu orice altă cetate din Europa. Am fost şi în alte ţări şi am vizitat cetăţile de acolo.
Spre exemplu, am fost în Spania şi m-am simţit umilit de faptul că noi nu ştim să ne punem în valoare istoria. Acum sunt mândru şi mă bucur că cetatea Alba Carolina a fost reabilitată. Sper ca autorităţile să se implice în a face cât mai cunoscută Alba Iulia pentru turiştii“, a spus Ioan Pintea, de 67 de ani, pensionar.
De „Ziua Cetăţii Alba Carolina“, a defilat garda în formaţie completă.
Schimbarea Gărzii la Poarta a III-a şi salvele de tun au impresionat participanţii.
Nu a lipsit nici muzica medievală.
Ti